Terug naar het overzicht

Deltares Nitraat App helpt de boer bij nitraatmetingen

30 augustus 2019

Deltares heeft de Nitraat App voor de smartphone ontwikkeld om het voor boeren mogelijk te maken op een eenvoudige manier zelf nitraatmetingen te doen en te delen. De app scant en interpreteert nitraatstrips, laat direct het meetresultaat zien en heeft de optie om het resultaat te delen. Die gedeelde meetresultaten worden met tijdstip en locatie opgeslagen en zijn meteen zichtbaar in de kaartfunctie van de app en op een online kaart. 

De Nitraat App maakt het mogelijk oppervlaktewater en grondwater te meten, nitraatbronnen en –hotspots op te sporen en het effect van maatregelen te testen. Daarom is de app vooral geschikt voor mensen die beroepshalve bezig zijn met de kwaliteit van het water, zoals agrariërs, waterschappers of waterbedrijven. Alles wat je nodig hebt is een referentiekaart, nitraat teststrips en een smartphone met de gratis Nitraat App erop. Na het nemen van een watermonster met de teststrip scan je het resultaat en deel je dit eventueel. Als je geen internetverbinding hebt dan stuurt de app de meting later door als je weer verbinding hebt.

De laatste jaren voeren de Europese en de Nederlandse overheid de druk op om de nitraatuitspoeling naar grond- en oppervlaktewater te verminderen. De landelijke meetnetten geven namelijk aan dat de concentraties nog te hoog zijn. Helaas hebben agrariers over het algemeen geen idee wat de concentraties zijn op hun eigen bedrijf. De Nitraat App komt daarom op het goede moment. Met het inzicht in waar en wanneer nitraat uitspoeld, gaan veel agrariers vanzelf al oplossingen bedenken. Het nitraat moet zoveel mogelijk de gewassen in, uitspoeling is zonde.

De Nitraat App wordt inmiddels ook in het buitenland opgepikt. Sinds afgelopen winter kunnen bijvoorbeeld Deense boeren hun account bij SEGES (het Deense LTO) gebruiken om in te loggen voor priveemetingen met de Nitraat App. Op het platteland van California (VS) is de Nitraat App ingezet om privé drinkwaterbronnen met ongezonde hoeveelheden nitraat op te sporen. Ook in de landbouwstaat Iowa (VS) zijn al veel metingen gedaan aan drain- en rivierwater door vrijwilligers en universiteiten.


Thema ADS 2017

Thema 2017

Beursterrein

Adres
Smulderslaan 40
5712 PN Someren

Secretariaat

Wim van Tulden
Sneppenweg 7
5712 PE Someren
Tel. 06-46298499
ads@agrarischedagensomeren.nl

K.v.K. nr. 41091860
BTW nr. NL 8007 66 696 B01
IBAN nr. NL19RABO0148102999

Inschrijven nieuwsbrief

Voornaam*

Achternaam*

E-mail*

Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.